Parterapi

Många par som lever i långvariga relationer stöter på svårigheter som påverkar relationen negativt. Det kan handla om återkommande konflikter, längtan efter mer närhet, otrohet och svartsjuka eller olika syn på ekonomi, fördelning av praktiska sysslor och olika prioriteringar i livet. För att få hjälp att bryta dessa mönster kan det vara bra att ta hjälp av någon utomstående.

Vi erbjuder parterapi för par utifrån KBT och IBCT (Integrative Behaviour Couples Therapy). Vi inleder alltid en kontakt med tre bedömningssamtal, ett gemensamt och var sitt individuellt. Under dessa samtal går vi igenom problem och styrkor i relationen. Vid fjärde samtalet går vi gemensamt igenom problemformuleringen och diskuterar ett behandlingsupplägg. För en del par räcker dessa fyra samtal för att på egen hand gå vidare och andra går in i en mer aktiv behandlingsfas där vi jobbar med acceptansstrategier och beteendefokuserade interventioner. Metoden är även användbar vid andra typer av interpersonella konflikter där parter önskar förbättra relationen.

För par som redan har bestämt sig för att separera kan parterapi hjälpa dem att få ett bra avslut och ett fortsatt gott samarbete.


Cecilia Fyring och Sara Isling har faktagranskat och kulturanpassat boken Känslostarka relationer (High conflict coupes) av Alan Fruzzetti. Här kan du hitta boken

Här kan du lyssna på Cecilia Fyring prata om partnerval i juni 2015, om otrohet i juni 2016 och om känslostarka relationer 2022 i SR:s program ”Kropp och Själ”.

Här kan du lyssna på Sara Isling som talar om långa förhållanden i december 2014 i SR:s program ”Kropp och Själ”.

Här ger Cecilia Fyring tips för hur man håller kärleken vid liv och minskar konflikter på sjön i På Kryss och till Rors nr 3 2017.